ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αριθ. ΦΕΚ:Β'2007/31.05.2019



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ



ΑΑΔΕ Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Αθήνα 28 Μαΐου 2019 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ. Πρωτ:Α.1211

TMHMATA: A' - B'

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10

Ταχ. Κώδικας : 10184

: 210-3375314-15 Τηλέφωνο : 210-3375001

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΎΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

& ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Α.Α.Δ.Ε

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α΄

TMHMA A'

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β΄

TMHMA Z'

Ταχ. Δ/νση : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης

Ταχ. Κωδ : 183 46 Μοσχάτο Τηλέφωνο : 210-4802204 Fax : 210-4822209 Url : www.aade.gr

ΠΡΟΣ: ΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

ΘΕΜΑ: «Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 φυσικών προσώπων του άρθρου 3 και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του v.4172/2013».

ΑΠΟΦΑΣΗ

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 6 και 18 του ν.4174/2013 (Α΄170) όπως ισχύουν.

- **2.** Τις διατάξεις των άρθρων 3, 44, 45, 67 και 68 του ν.4172/2013 (Α΄167) όπως ισχύουν.
- **3.** Το π.δ. 73/2015 (Α΄116) «Διορισμός Αντιπροέδρου Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
- **4.** Το π.δ. 125/2016 (Α΄210) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
- **5.** Την υπ' αριθ. ΥΠΟΙΚ 0010218 ΕΞ 2016/14.11.2016 (Β΄ 3696/15.11.2016) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών περί «Ανάθεσης αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου».
- **6.** Την αριθ. 1 της 20.1.2016 (Υ.Ο.Δ.Δ. 18) πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών», σε συνδυασμό με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 10 του άρθρου 41 του ν.4389/2016, όπως ισχύουν και την αριθ. 39/3/30.11.2017 (Υ.Ο.Δ.Δ. 689) απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε. «Ανανέωση της θητείας του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».
- 7. Το π.δ. 142/2017 (Α΄181) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών» όπως ισχύει.
- **8.** Τις διατάξεις του v.4389/27.5.2016 (Α΄94) περί σύστασης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύουν, ιδίως το άρθρο 41.
- 9. Τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 18 του ν. 2753/1999 (Α΄249) σύμφωνα με τις οποίες, «Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύναται να καθορίζονται οι διαδικασίες, οι λεπτομέρειες και ό,τι άλλο απαιτείται, ώστε οι δηλώσεις οποιουδήποτε φορολογικού αντικειμένου, καθώς και τα τελωνειακά παραστατικά να μπορούν να υποβάλλονται και με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών».
- **10.** Τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 22 του ν. 2020/1992 (Α΄34) με τις οποίες παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να παρατείνει με απόφαση, τις προθεσμίες που ορίζονται από τις κείμενες φορολογικές διατάξεις για υποβολή φορολογικών δηλώσεων σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
- **11.** Την ανάγκη διευκόλυνσης των υπόχρεων σε υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

12. Το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε

- Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν.4172/2013, παρατείνεται μέχρι την 29^η Ιουλίου 2019.
- 2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν.4172/2013, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει, παρατείνεται μέχρι την 29^η Ιουλίου 2019
- 3. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:

Ι. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

- 1. Αποδέκτες πίνακα Γ΄ (εκτός του αριθμού 2 αυτού)
- 2. Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΑΔΕ
- 3. Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Τμήμα Ε' (για ανάρτηση στην Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη)
- 4. Εθνικό Τυπογραφείο (για δημοσίευση)

ΙΙ. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

- 1. Αποδέκτες πινάκων Α΄, Β΄ (εκτός των αριθ.1 και 2 αυτού), ΣΤ΄, Ζ΄ (εκτός των αριθ.2, 5 και 6 αυτού) Η΄ (εκτός αριθμού 4, 10, και 11) , Θ΄, Ι΄, ΙΒ΄, ΙΓ΄, ΙΔ΄, ΙΕ΄, ΙΣΤ΄, ΙΖ΄, ΙΗ΄, ΙΘ΄, Κ΄, ΚΑ΄, ΚΒ΄ και ΚΓ΄
- 2. Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Γενική Δ/νση Αγοράς, Δ/νση Εταιρειών, Πλ. Κάνιγγος, Τ.Κ. 101 81, Αθήνα
- 3. Υπουργείο Οικονομικών, Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), Βουλής
- 7, Τ.Κ.105 62, Αθήνα
- 4. Κεντρική Υπηρεσία ΣΔΟΕ και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις
- 5. Περιοδικό «Φορολογική Επιθεώρηση»
- 6. Γραφείο κ. Υπουργού Οικονομικών
- 7. Γραφείο κας Υφυπουργού Οικονομικών
- 8. Δ.Τ.Δ. Εγκεκριμένοι Οικονομικοί Φορείς

ΙΙΙ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ

- 1. Γραφείο κ. Διοικητή
- 2.Γραφείο κ. Γενικού Δ/ντή Φορολογικής Διοίκησης
- 3. Γραφείο κ. Γενικού Δ/ντή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού
- 3. Γραφεία κ.κ. Γενικών Διευθυντών
- 4. Δ/νση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας
- 5. Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού Μεταρρυθμιστικών Δράσεων και Επικοινωνίας
- 6. Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης