Υλοποίηση νέου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων με βάση τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα (UCC)

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία
Προϋπολογισμός: 9.528.532,00€
Περιγραφή: Αντικείμενο της Πράξης είναι η αντικατάσταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων ICISnet από νέο πληροφοριακό σύστημα λόγω της υποχρέωσης υλοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων που προβλέπονται από τη νομοθετική δέσμη του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, ( ήτοι τους Κανονισμούς 952/2013 - Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας, 2446/15, 2447/15 και 341/16) και τον Πολυετή Στρατηγικό Σχεδιασμό (MASP - Multiannual Strategic Plan) της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (TAXUD) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς επίσης και από τη νομοθετική δέσμη των μέτρων Φ.Π.Α. για το ηλεκτρονικό εμπόριο (Οδηγία 2017/2455 και Κανονισμός 2454/2017).
Ο Ε.Τ.Κ. αποτελεί το νέο Τελωνειακό Κώδικα της Ε.Ε. και έχει τεθεί σε ισχύ από 1/5/2016. Στις μεταβατικές διατάξεις περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα εργαλεία και συστήματα για την εφαρμογή των διατάξεων του E.T.K. κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μέχρι να τεθούν σε παραγωγική λειτουργία τα αναβαθμισμένα ή νέα μηχανογραφικά συστήματα. Τα συστήματα αυτά για την Ελλάδα θα υλοποιηθούν στα πλαίσια του παρόντος έργου. Στα πλαίσια του ίδιου έργου θα υλοποιηθούν και λειτουργίες σε σχέση με τελωνειακές διαδικασίες που στηρίζονται σε Ενωσιακή Νομοθεσία αλλά δεν προβλέπεται υλοποίηση διευρωπαϊκού πληροφοριακού συστήματος. Τέλος θα υλοποιηθούν όλες οι τελωνειακές διαδικασίες που στηρίζονται σε Εθνική Νομοθεσία.
Στόχοι: Το έργο αποσκοπεί στην παροχή ενός σύγχρονου περιβάλλοντος για τα τελωνεία και το εμπόριο μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών και της διευκόλυνσης του εμπορίου. Βασικός άξονας του E.T.K. και των υποστηρικτικών εργαλείων του είναι η μετάβαση των τελωνείων σε ένα πλήρως ηλεκτρονικό περιβάλλον μέσω της αυτοματοποίησης του συνόλου των τελωνειακών διαδικασιών και την ηλεκτρονικοποίηση της επικοινωνίας των εμπλεκόμενων μερών (τελωνειακές αρχές, οικονομικοί φορείς, Ε. Επιτροπή). Ως εκ τούτου η ορθή και πλήρης εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης του E.T.K. είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη νέων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων μηχανογραφικών συστημάτων, τα οποία θα προετοιμάζονται κατά τη μεταβατική περίοδο και θα τίθενται σταδιακά σε ισχύ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στο MASP και το WP.
Αναμενόμενα οφέλη: Τα ελάχιστα αναμενόμενα μετρήσιμα αποτελέσματα της πράξης είναι τα εξής:
- Η αποτελεσματική προστασία του νομίμου εμπορίου και της ανταγωνιστικότητας
- Προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας
- Λιγότερο κοστοβόρες και γραφειοκρατικές προ-τελωνειακές και τελωνειακές διαδικασίες
- Περιορισμός του κόστους και του χρόνου ολοκλήρωσης μιας εισαγωγής/εξαγωγής
- Εξοικονόμηση ανθρώπινων & οικονομικών πόρων
- Στοχευμένοι και αποτελεσματικότεροι έλεγχοι κατά του παράνομου εμπορίου
- Καλύτερος συντονισμός και συνεργασία των συναρμόδιων για έλεγχο υπηρεσιών
- Αποτελεσματικότερη συλλογή δημοσίων εσόδων
- Μοναδικότητα και εγκυρότητα της πληροφόρησης που λαμβάνεται από τις Δημόσιες Αρχές
- Αποτελεσματική επεξεργασία και διασπορά της πληροφορίας που υποβάλλεται μόνο μια φορά προς τις εμπλεκόμενες Δημόσιες Αρχές
- Βελτίωση των στατιστικών δεδομένων
- Διαφάνεια στις συναλλαγές με τους εμπλεκόμενους φορείς
Ωφελούμενοι:
- Τελωνειακοί υπάλληλοι (περίπου 2.100 άτομα)
- Εξωτερικοί Χρήστες ICISnet 20.000 φυσικά / νομικά πρόσωπα που εκτελούν κατά μέσο όρο 200.000 συναλλαγές ετησίως.