Α. 1128 /21-09-2022

Καθορισμός της αρμόδιας αρχής, του τρόπου και της διαδικασίας για την καταβολή, μείωση και επιστροφή του οφειλόμενου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), στο πλαίσιο των ειδικών καθεστώτων του ηλεκτρονικού εμπορίου, της απόδοσης αυτού στα άλλα κράτη-μέλη, των τηρούμενων λογιστικών καταχωρήσεων καθώς και ρύθμιση συναφών θεμάτων στην περίπτωση που η Ελλάδα είναι κράτος μέλος εγγραφής ή/και κράτος μέλος κατανάλωσης.

Περίληψη Απόφασης

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Απόφαση με θέμα «Καθορισμός του τρόπου και διαδικασίας καταβολής, μείωσης και επιστροφής του οφειλόμενου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), στο πλαίσιο των ειδικών καθεστώτων, της απόδοσης αυτού στα άλλα κράτη – μέλη, των τηρούμενων λογιστικών καταχωρήσεων καθώς και ρύθμιση συναφών θεμάτων όταν η Ελλάδα είναι κράτος μέλος εγγραφής ή/και κράτος μέλος κατανάλωσης.»

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Με το σχέδιο της απόφασης ορίζουμε τον υπόχρεο καταβολής φόρου, σε σχέση με τα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β, 47γ και 47δ, του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), τη διαδικασία είσπραξης Φ.Π.Α. στην Ελλάδα, τόσο για λογαριασμό των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), όσο και για λογαριασμό της χώρας μας (ως κ-μ κατανάλωσης), τη διαδικασία απόδοσης στα άλλα κράτη μέλη (κ-μ) του Φ.Π.Α. που εισπράττεται στην Ελλάδα (ως κ-μ εγγραφής) για λογαριασμό τους, τη διαδικασία πίστωσης των οφειλών με τα αποδοθέντα στην Ελλάδα ποσά του Φ.Π.Α. που εισπράττονται από τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. για λογαριασμό της και τη διαδικασία επιστροφής των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στους υπόχρεους.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Οι διατάξεις του σχεδίου απόφασης αφορούν αφενός στους εντεταγμένους στα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β, 47γ και 47δ, του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) υπόχρεους καταβολής φόρου και αφετέρου στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και ειδικότερα στο τμήμα «Ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου» στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοικιών Ημεδαπής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.), στην Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ. και στην Γ.Δ.Ο.Υ. της ΑΑΔΕ για την πληρωμή των τραπεζικών εξόδων που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.